Sygdomsangst
Sygdomsangst kaldes også helbredsangst eller hypokondri, og er angstlidelse kendetegnet ved overdreven bekymring for at fejle en eller flere sygdomme. Helbredsangst er invaliderende og ødelæggende for livskvaliteten og gør det ofte svært at være til stede i ellers lystbetonede aktiviteter. Det skønnes at op imod 1 % af befolkningen i Danmark lider af egentlig hypokondri. En række udenlandske studier estimerer, at 3-6 % af alle konsultationer hos praktiserende læger har udgangspunkt i en overdreven bekymring for at lide af én eller flere sygdomme. Hos Nordsjællands Psykologhus har vi specialiseret i kognitiv adfærdsterapeutisk behandling af sygdomsangst, der er den terapiform med størst behandlingsmæssig effekt.
Priser
1100 kr.
Normal samtale
konsultation af 50 min.
Hvad er sygdomsangst?
Ved sygdomsangst præges tænkningen gennemgående af bekymringer om, at man fejler noget. Der vil ofte være tale om bekymringer for konkrete lidelser, fx en uopdaget cancertumor, nervesygdomme eller hjertesygdomme. Forløbet ved sygdomsangst vil ofte præges af serielle bekymringer, så det på forskellige tidspunkter er forskellige konkrete bekymringer, der dominerer. At der ses skiftende bekymringer relateret til sygdom kan blandt andet forstås i forlængelse af mediebevågenhed på bestemte problematikker. Et eksempel herpå er corona-pandemien, der førte til en stigning i henvendelser om sygdomsangst relateret til corona hos praktiserende psykologer.
Forhøjet opmærksomhed på kropslige signaler
Mennesker med sygdomsangst og helbredsangst har tendens til opfatte selv banale og godartede signaler fra kroppen som tegn på alvorlig sygdom. Et eksempel herpå kan være en summende fornemmelse i fingre og arme, der tolkes som begyndende sklerose. Et andet eksempel kan være en oplevelse af glemsomhed, der fører til bekymringer om en tumor i de områder af hjernen, der er forbundet til hukommelse. Mennesker med helbredsangst har et stort behov for beroligelse og forvisning om, at de ikke fejler noget. Det er derfor ikke unormalt, at de har et forstørret fokus på kropslige signaler. Ligeledes vil de have tendens til mange konsultationer hos både almenmedicinske læger og speciallæger med viden indenfor det, de frygter at fejle. Ofte søger mennesker med helbredsangst også selv information om deres lidelse, fx på nettet.
Sympotomer på sygdomsangst og helbredsangst
Sygdomsangst og andre problemstillinger
Der er stor komorbiditet mellem sygdomsangst og andre former for angst. Især ses et stort overlap mellem panikangst og sygdomsangst. Dette skyldes måske, at lidelserne har bekymringer og katastrofetanker om kropslige fornemmelser og symptomer til fælles. Der ses ligeledes et væsentligt overlap mellem OCD og sygdomsangst, idet tankerne ved sygdomsangst også indtager en tvangspræget karakter. Endelig ses også overlap mellem sygdomsangst og mysofobi, der er en enkeltfobi kendetegnet ved angst for bakterier og smitte. Sygdomsangst kan videre eksistere som del af en bredere angstlidelse, fx generaliseret angst. Endelig kan PTSD også forøge sandsynligheden for samtidig at lide af sygdomsangst, fordi det forhøjede alarmberedskab ved PTSD kan føre til trussels- og risikofokuseret bearbejdning fx af symptomer og fornemmelser i kroppen.
Redskaber og hjælp til at håndtere sygdomsangst
Kontakt os for en samtale
Ønsker du at bestille tid til en samtale om helbredsangst? Du kan bruge kontaktformularen til højre.
Behandling af sygdomsangst med kognitiv adfærdsterapi
Studier viser, at kognitiv adfærdsterapi er en effektiv behandlingsform overfor sygdomsangst. Behandlingen er typisk struktureret rundt om 3 fokuspunkter:
Hos Nordsjællands Psykologhus har vi omfattende erfaring med kognitiv adfærdsterapeutisk behandling af helbreds- og sygdomsangst.