Stress-, tilpasnings- og
belastningsreaktioner
Der findes ikke én enkelt diagnose for stress, men i diagnosesystemet ICD-10 beskrives en kategori af diagnoser (F43), der adskiller sig fra de øvrige diagnoser ved yderligere at omfatte tilstedeværelsen af en årsagsfaktor, som både kan skyldes arbejdsmæssige, sociale eller helbredsmæssige forhold. Disse kaldes tilpasnings- og belastningsreaktioner. Hos Nordsjællands Psykologhus tilbyder vi evidensbaseret terapeutisk behandling mod stressreaktioner. Hvis du er interesseret i at vide mere om stress-, tilpasnings- og belastningsreaktioner, kan du læse videre om fysiske, psykiske og adfærdsmæssige symptomer, forekomst, årsager og terapeutisk behandling.
Kontakt os for en samtale
Ønsker du at bestille tid til en samtale om stress-, tilpasnings- og belastningsreaktioner ved Nordsjællands Psykologhus? Du kan bruge kontaktformularen herunder.
Hvad er stress?
Stress er kroppens reaktion på en belastning fra omgivelserne. Stress indebærer en ydre stresspåvirkning (stressor) og en indre reaktion på denne stressor. Det er således en normal reaktion på pres og belastninger i hverdagen, men længerevarende stress kan få store konsekvenser for individets fysiske og psykiske helbred og fører ofte til en belastningstilstand eller tilpasningsreaktion. Personer med stress oplever, at der er en manglende overensstemmelse mellem de krav, de stilles over for og de ressourcer, de har til rådighed. Desuden føler man ofte, at man er ude af stand til ændre på eller håndtere denne uoverensstemmelse.
Forekomst
Generelt er prævalensen for F43 diagnoserne svære at opgøre grundet differential diagnostiske problemer ift. angst- og affektive lidelser samt vage diagnosekriterier. Dog viser tal fra Sundhedsstyrelsen, at andelen af voksne danskere, der scorer højt på stressskalaen, er steget fra 21% i 2013 til 29% i 2021. Derudover har flere kvinder end mænd et højt stressniveau (hhv. 34% og 25%), hvilket i endnu højere grad ses blandt unge i alderen 16-24 år, hvor tallene er 31% blandt mænd og 52% blandt kvinder. 23% af folk i beskæftigelse scorer højt på stressskalaen, mens det blandt arbejdsløse er 47%.
Årsager
En stressreaktion kan opstå i forbindelse med adskillige typer af både indre og ydre belastning – eksempelvis betydende livsændringer og længerevarende overanstrengelse. Det, der stresser os, er i de fleste tilfælde travlhed og øget arbejdsbelastning i form af overbebyrdelse af opgaver, konflikter med overordnede, kollegaer, ægtefælle eller børn, sygdom hos en selv eller en nærtstående person, økonomiske problemer eller vanskelige arbejdsforhold. Evnen til at håndtere en belastning hænger sammen med ens tænkning (herunder copingstrategier), ens psykiske konstitution og kvaliteten af ens sociale netværk. Psykisk sygdom kan medføre en forøget sårbarhed over for belastninger, således, at tidligere belastninger kan forårsage gentagende stressreaktioner. Tærsklen for, hvornår man oplever stress, er dermed individuel og afhænger af ens livsomstændigheder. Personens tidlige udvikling er især afgørende for, hvilke evner man udvikler til at håndtere og forvalte belastninger. Man kan dog også gennem terapi få hjælp til at udvikle og anvende brugbare copingstrategier i stressende perioder.
Metakognitiv behandling
Forskning viser, at behandling med metakognitiv terapi effektivt reducerer stress. Overordnet fokuseres der i terapien på at ændre klientens tænkemåder herunder metakognitive overbevisninger om ens bekymringstanker, spekulationer og copingstrategier.
Kognitiv adfærdsterapi
En anden evidensbaseret tilgang til behandlingen af stress-, tilpasnings- og belastningsreaktioner er kognitiv adfærdsterapi. Inden for denne terapiretning fokuseres der overordnet på at realitetsteste indholdet af ens tanker. Dette understøtter en mere præcis og hensigtsmæssig opfattelse af virkeligheden, hvilket kan afhjælpe en stressreaktion.
Kontakt os for en samtale
Hos Nordsjællands Psykologhus er vi kvalificerede i at behandle med de beskrevne, terapeutiske tilgange til stress-, tilpasnings- og belastningsreaktioner. Ved interesse for et forløb er man velkommen til at kontakte klinikken.