Kontakt os for en samtale
Ønsker du at bestille tid til en samtale om angst ved Nordsjællands Psykologhus? Du kan bruge kontaktformularen herunder.
Priser
1100 kr.
Normal samtale
konsultation af 50 min.
Hvad er angst?
Angst kan defineres som en følelse af smerte eller uro udløst af en oplevelse af fare eller ved udsigten til, at noget dårligt vil ske. Der kan skelnes mellem frygt og angst. Frygt beskrives normalt som det mest basale af de to fænomener og som tættere knyttet til biologien. Angst beskrives ofte som en oplevelseskategori, der mere specifikt knytter sig til menneskers måde at fortolke og reagere på frygt.
Som samlebetegnelse anslås angst at være den hyppigst forekommende psykiske lidelse med en livstidsforekomst på ca. 25-30% i Danmark. Mellem 1/4 og 1/3 af befolkningen vil således på et tidspunkt i deres liv opfylde kriterierne for en af angstlidelserne. Lidelsen ses også hyppigt blandt børn, og det anslås, at godt 10% af børn i alderen 6-18 år opfylder kriterierne for en angstlidelse. Der vil således sidde 2-3 børn med angst i en gennemsnitlig dansk skoleklasse.
Symptomer på angst
Angst
Angst er en evolutionært begrundet egenskab, som vi deler med en række andre dyr. Der kan skelnes mellem angst forstået som et træk, vi har fælles med andre dyr, angst som eksistentielt grundvilkår, som den tematiseres og beskrives i visse dele af filosofien og angst som psykisk lidelse, således som den beskrives indenfor psykiatri, klinisk psykologi og i psykoterapi. Indenfor klinisk psykologi og psykoterapi er angst en samlebetegnelse for en række lidelser, der alle er kendetegnet ved forandringer i tænkningen, følelserne, kroppen og adfærden, men hvor genstanden for det, man er bange for eller bekymrer sig om (dét man er angst for), kan variere.
Kontakt os for en samtale
Ønsker du at bestille tid til en samtale om angst ved Nordsjællands Psykologhus? Du kan bruge kontaktformularen til højre.
Behandling af angst
I Sundhedsstyrelsens nationale kliniske retningslinjer for behandling af angst hos børn og unge ses behandling med kognitiv adfærdsterapi at være den bedst dokumenterede behandling. På denne baggrund anbefales det, at kognitiv adfærdsterapi, inklusive eksponering, bør være førstevalget som behandlingsform. Hos voksne med angst anbefales det at benytte kognitiv adfærdsterapi som førstevalg fremfor psykofarmaka. Du kan læse Sundhedsstyrelsens nationale kliniske retningslinjer for behandling af angst på voksenområdet her.
Antidepressiv medicin og anden psykofarmaka ses at have en angstdæmpende effekt, men denne er begrænset til den periode, hvori medicinen tages og vil som regel også være ledsaget af bivirkninger. Endelig kan det også være kontraindiceret at benytte psykofarmaka til behandling af angstlidelser. Medicinen kan hæmme effekten af eksponering og desuden få karakter af sikkerhedsadfærd, ligesom fx brugen af betablokkere for at dulme nervøsitet og angst forud for en eksamen kan det.
Kognitiv adfærdsterapi for angst
Kognitiv adfærdsterapi er en særdeles effektiv behandlingsmetode overfor angst. Behandlingen er gennemprøvet og er i forskningen gentagne gange fundet virkningsfuld overfor en bred vifte af angstproblematikker. Behandlingen har to hovedelementer: Kognitiv omstrukturering og Eksponering.
Kognitiv omstrukturering ved angst
Kognitiv omstrukturering er en samlebetegnelse for en række teknikker, som er møntet på at nedskalere nogle af de katastrofetanker, der er centrale for angst Når du søger behandling for angst hos Nordsjællands Psykologhus, vil du stifte bekendtskab med en række teknikker, der har til formål at nedbringe din vurdering af risici og fare.
Læs mereEksponering ved angst
Eksponering er en adfærdsterapeutisk teknik, som er central i behandlingen af angst. Eksponering er sandsynligvis den vigtigste og desuden mest efterprøvede virkningskomponent i angstbehandling. I Eksponering adresser den indlærte frygtreaktion ved i gradvist at udsætte personen for større og mere intense doser af det, de frygter.
Læs mereAngst som almenmenneskeligt fænomen
Evnen til at opleve angst er genetisk nedarvet og synes at være et fællestræk for de fleste pattedyr. Evnen til at opleve og reagere med angst kobles sammen med tilstedeværelsen af bestemte områder i hjernen, der på et tidspunkt i arternes udviklingshistorie er opstået. Gennem selektionspres er evnen til at opleve angst blevet et træk, som nyere udviklede arter deler med ældre arter.