Kontakt os for en samtale
Ønsker du at bestille tid til en samtale om panikangst eller agorafobi? Du kan benytte vores kontaktformular nedenfor.
Priser
1100 kr.
Normal samtale
konsultation af 50 min.
Panikangst og agorafobi
Panikangst eller paniklidelse kendetegnes ved forekomsten af panikanfald, med samtidige kropslige symptomer, fx hjertebanken, åndenød, sveden, rysten etc. Der optræder endvidere ofte samtidig angst for at miste kontrollen, blive vanvittig eller dø. Det er karakteristisk for panikangst, at angsten udvikler sig og eskalerer på ganske kort tid og opleves meget voldsom og altomfattende, mens den står på. Panikanfald er også karakteristiske for fx fobiske angsttilstande. Panikangst henregnes dog ikke til fobierne, da angsten kan optræde i flere forskellige situationer og foranlediget af forskellige ting.
Agorafobi er karakteriseret ved angst og undgåelse af specifikke situationer (menneskemængder, offentlige steder, færden alene eller færden udenfor hjemmet). Agorafobi forekommer i ICD-10, som dog snart bliver til ICD-11, i versioner med og uden panikangst. Der ses ofte en tidsmæssig udvikling fra panikangst til agorafobi, hvilket også er grunden til, at vi her behandler og beskriver lidelserne sammen.
Specifikke symptomer på panikangst
Desuden minimum fire symptomer fra denne liste
Specifikke symptomer på Agorafobi
Desuden minimum to symptomer fra denne liste
Hvad er panikangst?
Panikangst og agorafobi er relativt hyppigt forekommende angstlidelser med en livstidsforekomst på 3,5 % for agorafobi og ca. 4 % for panikangst. Der ses stor grad af komorbiditet med andre angstlidelser. Således skønnes det, at mere end halvdelen af mennesker med én af lidelserne også opfylder kriterier for en anden angstlidelse. Der ses endnu større komorbiditet for de mennesker, der både har agorafobi og panikangst.
En kognitiv model for panikangst og agorafobi
En af de centrale forskere indenfor kognitiv adfærdsterapi, David m. Clark, formulerede i 80’erne en model for panikangst, der stadig er toneangivende. Modellen tager udgangspunkt i, at mennesker med panikangst har tendens til at fejlfortolke kropslige symptomer som tegn på overhængende fare. De symptomer, der fejlfortolkes er ofte normale fysiske reaktioner på angst. Fx hjertebanken/forhøjet hjerterytme, overfladisk/heftig vejrtrækning, skælven, ”udefrasyn” eller uvirkelighedsfornemmelser. Angstanfaldene kan udløses af både indre og ydre stimuli og indtryk. Ydre udløsere er typisk bestemte steder, fx en lufthavn, et butikscenter eller et rum med manglende udluftning. Indre udløsere for angsten er typisk kropslige forandringer, fx forhøjet puls, forpustethed og lignende.
Kontakt os for en samtale
Ønsker du at bestille tid til en samtale om panikangst eller agorafobi? Du kan benytte vores kontaktformular til højre.
Kognitiv adfærdsterapi ved panikangst og agorafobi
Medicin frarådes i behandlingen, da denne hurtigt får funktion som sikkerhedsadfærd, der forøger sensitiviteten for i øvrigt ufarlige kropslige fornemmelser. Kognitiv adfærdsterapeutisk behandling af panikangst og agorafobi er bygget op om de samme principper: Psykoedukation, kognitiv omstrukturering og intereoceptiv eksponering. Nordsjællands Psykologhus tilbyder specialiseret behandling af panikangst og agorafobi efter disse principper, da de i en række effektstudier er fundet effektive i behandlingen af lidelserne. Du kan læse om de forskellige behandlingskomponenterne her til højre.