Kontakt os for en samtale
Ønsker du at bestille tid til en samtale om depression hos dig selv eller en, der er tæt på dig? Du kan benytte kontaktformularen herunder.
Priser
1100 kr.
Normal samtale
konsultation af 50 min.
Hvad er depression?
Der findes flere typer af depressioner i ICD-10, som er det diagnosesystem, der aktuelt stadig benyttes i Danmark: Unipolar depression, bipolar depression, melankoliform depression, vinterdepression og fødselsdepression. I sundhedsstyrelsens nationale kliniske retningslinjer for behandling af depression anbefales kognitiv adfærdsterapi som behandslingsform til milde og moderate depressioner. For svære depressioner bør kognitiv adfærdsterapeutisk behandling suppleres af fx. psykofarmologisk behandling eller Electro convulsive therapy (ECT), der i daglig tale kaldes elektrochok.
Kernesymptomer ved depression
Kernesymptomerne ved depression er nedtrykthed, nedsat lyst/interesse og øget trætbarhed/energimangel. Ligeledes vil der også ofte forekomme nedsat selvtillid/selvfølelse og tendens til selvbebrejdelser og/eller skyldfølelse. Typisk vil man også have tanker om død/selvmord, tænke-/koncentrationsbesvær, agitation/hæmning, søvnforstyrrelser samt appetit- og vægtændringer.
Sympotomer på depression
Hvorfor får man depression?
Depressioner opstår i et samspil mellem en medfødt evt. genetisk disposition eller sårbarhed og en eller flere ydre belastninger. Disse belastninger kan være mangeartede, men nogle af de faktorer, der forøger risikoen for at blive ramt af depression er smertefulde eller skamfulde livsbegivenheder eller utrygge opvækstsbetingelser. Ligeledes kan en række andre ydre forhold også have betydning for, om man udvikler en depression, fx sociale forhold, arbejde, uddannelse, socialt netværk, økonomi og fysisk sygdom.
Årsager til depression
Man regner med, at ca. 50 % af variansen i, hvem der udvikler en depression kan forklares af forskelle i genetiske dispositioner. Det betyder, at arvelige komponenter spiller en betydelig rolle i, hvem der udvikler depression. Samtidig kan to mennesker med samme prædisposition alligevel have forskellig risiko afhængig af personlighedstræk og stressorer, de oplever igennem livet. Omvendt findes der ikke livshændelser, der i sig selv er årsag til depression. Mange mennesker oplever belastende begivenheder og kriser uden på noget tidspunkt at udvikle en depression.
Kontakt os for en samtale
Ønsker du at bestille tid til en samtale om depression hos dig selv eller en, der er tæt på dig? Du kan benytte kontaktformularen til højre.
Bedste praksis for behandling af depression
Sundhedsstyrelsen har publiceret en række kliniske retningslinjer for bedste behandlingspraksis for depression. Fra sundhedsstyrelsen anbefales det, at tilrettelæggelsen af behandlingen bør ske ud fra en konkret vurdering af lidelsens sværhedsgrad (mild – moderat – svær) og under hensyntagen til, om der har været depressive episoder tidligere. Ved milde og moderate depressioner anbefales det, at kognitiv adfærdsterapi indgår som den primære behandlingskomponent, mens moderate til svære depressioner bør behandles med en kombination af kognitiv adfærdsterapi og psykofarmaka evt. suppleret med elektrochok. Langt de fleste psykofarmakologiske præparater til behandling af depression er af typen SSRI, der står for Selective Serotonin Reuptake inhibitors (på dansk selektive serotoningenoptagshæmmere). SSRI kaldes i daglig tale for antidepressiver og er også, misvisende, blevet beskrevet som ”lykkepiller”.
Virksomme behandlingsformer ved depression
Forskning tyder på, at virkningsprofilen af medicinen er en anden end effekten af den kognitive adfærdsterapi, således at effekten i det moderate til svære tilfælde bliver større ved at kombinere behandlingsformerne. 50-85% af personer, der kun modtager medicinsk behandling for deres depression vil opleve tilbagefald, mens tallet kun er 20-35% for de personer, der også modtager kognitiv adfærdsterapi. I publikationen fra Sundhedsstyrelsen peges der på, at også interpersonel terapi kan have en effekt for mennesker med tilbagevendende depressioner, og at mindfulnessbaseret terapi kan benyttes som supplerende terapiform til at mindske tilbagefaldsraten for mennesker, der ikke aktivt befinder sig i en depressiv episode.
Kognitiv adfærdsterapeutisk behandling af depression
Vores praksis tilbyder evidensbaseret kognitiv-adfærdsterapeutisk behandling af depression. At behandlingen er evidensbaseret betyder, at de komponenter, som i metastudier er fundet virksomme i depressionsbehandling også er dem, du blive introduceret til, hvis du går i terapi hos Nordsjællands Psykologhus. Kognitiv terapi blev i sin oprindelige form udviklet af Aron T. Beck, der med behandlingsformen skabte en systematisk metode til behandling af klienter med depression. Siden er denne behandling blevet videreudviklet og suppleret efterhånden som nye komponenter er fundet virksomme i håndteringen af lidelsen.